آخرین مطالب
 
  • نویسنده : حمیده آهنگری , نوشته شده در: ۲۵ مهر۱۴۰۰
  • یکی از مهمترین و معتبرترین جشنواره هایی که در کشورمان برگزار می شود، جشنواره فجر است. یکی از قسمت های مهم این جشنواره، جشنواره موسیقی فجر است. این جشنواره از سال ۱۳۶۴ آغاز به کار کرده است و پس از پایان هشت سال دفاع مقدس، همچنان برگزار می شده است. این جشنواره دارای یک بخش رقابتی است، که هر سال در تاریخ معینی فراخوان می دهد تا بدین ترتیب بتواند افراد علاقه مند به موسیقی در سراسر کشور و جهان را ترغیب نماید تا آثار خود را به این جشنواره ارسال نمایند. امروز می خواهیم یک تاریخچه مختصر در ارتباط با جشنواره موسیقی فجر را برای شما عزیزان بیان نماییم. اما قبل از آن اجازه دهید تا فراخوان بخش رقابتی سی و هفتمین جشنواره موسیقی فجر در سال ۱۴۰۰ را بیان نماییم. اگر شما هم اهل موسیقی و ساز هستید، این فراخوان بزرگ را از دست ندهید. این جشنواره در تاریخ ۲۴ تا ۲۹ بهمن ماه برگزار خواهد شد.

    فراخوان جشنواره موسیقی فجر در سال ۱۴۰۰

    فراخوان بخش رقابتی سی و هفتمین جشنواره موسیقی فجر به صورت باکلام و بی‌کلام در بخش‌های موسیقی (دستگاهی، نواحی، کلاسیک غربی، تلفیقی، پاپ، معاصر و ارکسترال ایران، کودک) و ناشر برگزیده منتشر شد.

     با اعلام دبیرخانه سی و هفتمین جشنواره موسیقی فجر ، فراخوان بخش رقابتی به صورت باکلام و بی‌کلام در بخش‌های موسیقی (دستگاهی، نواحی، کلاسیک غربی، تلفیقی، پاپ، معاصر و ارکسترال ایران، کودک) و ناشر برگزیده منتشر شد.

    فراخوان بخش رقابتی سی و هفتمین جشنواره موسیقی فجر بر اساس آیین نامه جشنواره با هدف معرفی و تقدیر از آثار برگزیده اهالی موسیقی ایران، اعتلای هنر موسیقی و ارتقای سلیقه شنیداری مخاطبان، صیانت از هویت ملی مبتنی بر آموزه های دینی و ایرانی، تقویت و حمایت از هنر خلاق و همچنین شناسایی، تبیین چهارچوب ها و استانداردهای کیفی گونه های مختلف موسیقی تهیه و تنظیم شده است.

    صاحبان آثار از پانزدهم آبان ماه می‌توانند، تمامی آلبوم‌های صوتی که دارای مجوز از دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر نهادهای رسمی بوده و دربازه زمانی ۱ مهرماه ۱۳۹۸ تا ۱مهرماه ۱۴۰۰ به صورت فیزیکی و یا دیجیتال منتشر شده، تا پایان وقت چهارشنبه ۱ دیماه ۱۴۰۰ براساس اعلام فراخوان و با مراجعه به سایت جشنواره به نشانی fajrmusicfestival.com مراحل ثبت نام خود را انجام دهند.

    سی‌وهفتمین جشنوارۀ موسیقی فجر هم‌زمان و در گرامیداشت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران از تاریخ ۲۴ تا ۲۹ بهمن ماه ۱۴۰۰ در بخش‌های رقابتی(جایزه باربد) و غیررقابتی برگزار می‌شود و جایزه ترانه، جایزه موسیقی و رسانه و نشست‌های پژوهشی برنامه‌های دیگر این دوره از جشنواره خواهد بود.

    شرایط :

    • اجرای موسیقی در سبک موسیقی فولک، سنتی و نواحی (بجز سازها و ادوات الکترونیک)
    • گروه حداکثر تا سه نفر هنرمند

    مدارک لازم :

    • بیوگرافی هنرمند / گروه
    • نمونه تصویری اجرای برنامه
    • آثار صوتی منتشره از هنرمند/ گروه
    • وبسایت / شبکه اجتماعی هنرمند / گروه
    • پلان چیدمان صحنه ای و تجهیزات مورد نیاز فنی اختصاصی

    (زمان پایان فراخوان |: ۲۴ آذر ۱۴۰۰ مطابق با ۱۵ دسامبر ۲۰۲۱ خواهد بود)

    تاریخچه جشنواره موسیقی فجر

    جشنواره‌ی موسیقی فجر در سال ۱۳۶۴ فعالیت خود را با عنوان «جشنواره سرود و آهنگ‌های انقلابی» آغاز کرد. این رویداد ملی به مدت چهار سال با همین نام به فعالیت خود ادامه داد و در آن سال‌ها تنها محملی محسوب می‌شد که اهالی موسیقی می‌توانستند به اجرای برنامه و برگزاری کنسرت بپردازند.

    تغییر در محتوای جشنواره

    چهار سال پس از برگزاری «جشنواره سرود و آهنگ‌های انقلابی»، این رویداد با عنوان «جشنواره موسیقی فجر» به فعالیت خود ادامه داد که با پایان هشت سال جنگ تحمیلی علیه ایران نیز همراه بود. این رخداد آغازی دوباره برای این جشنواره بود.

    بین المللی شدن

    در دوره پنجم، جشنواره برای اولین بار دارای «لوگو» شد و نماد‌هایی پیدا کرد که از این رخداد مهم خبر می‌داد، اما دو سال بعد یعنی در سال ۱۳۷۰ که جشنواره برای اولین بار به صورت بین‌المللی برگزار شد و علاوه بر گروه‌های داخلی در سبک‌های گوناگون، چند گروه خارجی نیز در جشنواره حاضر شدند، این رویداد موسیقایی شکل گسترده‌تری به خود گرفت. البته در آن سال، بیشتر تلاش شد تا موسیقی کشور‌های مسلمان محور فعالیت‌های بخش بین‌الملل قرار گیرند و در همین راستا بخش «معرفی موسیقی ملل مسلمان» شکل گرفت که در آن برترین چهره‌های موسیقی مسلمان در جهان حضور داشتند.
    در این دوره یک گروه موسیقی از تاجیکستان (گروه استاد آدینه هاشم‌اف و گروه دولتمند خلف)، یک گروه از هند با رهبری استاد بسم‌الله خان (نوازنده مشهور شهنای) و استاد هابیل علی‌اف از جمهوری آذربایجان با آواز نصرالله ناصح‌پور به اجرای برنامه پرداختند. ماهیت بین‌المللی جشنواره موسیقی فجر تاکنون ادامه دارد.

    ورود گروه های موسیقی بانوان به جشنواره

    اما در سال ۱۳۷۶، در سیزدهمین جشنواره برای اولین بار بخش‌های دیگری به جشنواره اضافه شد. در این سال گروه‌های موسیقی بانوان پس از حدود ۲۰ دهه سکوت توانستند در جشنواره موسیقی فجر به اجرای برنامه بپردازند و بخش «ویژه‌ی بانوان» نیز کار خود را آغاز کرد. این بخش در سال‌های بعد نیز کماکان در جشنواره حضور داشت و البته مدتی بعد از آن به عنوان جشنواره‌ای مستقل تحت عنوان «گل یاس» به فعالیت خود ادامه داد؛ اما این بار در پانزدهمین دوره جشنواره، برای اولین بار ۱۰ کشور از کشور‌های صاحب تمدن و موسیقی در جشنواره شرکت کردند. این تغییرات در ساختار جشنواره در سال‌های بعد نیز ادامه داشت؛ به طوری که سال بعد از آن نیز بخش دیگری با نام «بخش سازی» اضافه و برای اولین بار در طول برگزاری جشنواره‌های موسیقی فجر بخشی با عنوان پایان‌نامه به جشنواره اضافه شد.

    توجه به پژوهش در دوره بیستم

    در دوره بیستم نگاه جشنواره به طور خاص و ویژه به بحث پژوهش در موسیقی معطوف و در دوره بیست و سوم بخش رقابتی در جشنواره موسیقی فجر راه‌اندازی شد. در دوره‌های بعدی نیز موضوع جوان‌گرایی به عنوان محور اصلی جشنواره مطرح شد.
    در سی‌و یکمین دوره از این رخداد موسیقایی، با نگاهی به تجربیات سال‌های گذشته تلاش شد تا با حضور گروه‌های حرفه‌ای و اضافه شدن «جایزه باربد» برای انتخاب بهترین آثار تولیدی، ضمن توجه ویژه به بخش تولید، تلاش‌هایی در خصوص اعتبار بخشی به این رخداد مهم انجام شود.

    مهم ترین جشنواره موسیقی

    جشنواره موسیقی فجر مهمترین جشنواره موسیقی ایران است که به مناسبت پیروزی انقلاب سال ۱۳۵۷، از سال ۱۳۶۴ تاکنون معمولاً در بهمن ماه هر سال در تهران برگزار می شود.

  • برچسب‌ها:,
  • نظرات درباره این مطلب